Grupacija "As" kupila "Klas"

Bez autora
Feb 23 2014

"Klas" je zvanično postao dio najveće prehrambene grupacije "As" Jelah. Naime, privatna firma „AS Group“ iz Tešnja, u vlasništvu porodice Hrvić, preuzela je 43 posto dionica sarajevskog "Klasa" u posjedu porodice Selimović. Ovom akvizicijom "As" je učvrstio svoju poziciju lidera u prehrambenoj industriji BiH, a plan im je pozicionirati se među top pet prehrambenih grupacija u regiji. Na ovaj način uspješno je okončana jedna od najvećih poslijeratnih akvizicija u prehrambenoj industriji BiH. Transakcija je obavljena posredstvom Sarajevske berze, a cijela finansijska operacija tešanjsku firmu je koštala 14 miliona KM. Akvizicija Klasa je jedan od strateških koraka As Group u ostvarenju cilja ulaska među pet najvećih prehrambenih industrija u regiji. To je dodatni doprinos domaćoj proizvodnji i zato su svi naši resursi usmjereni na zajedničku dobrobit. Važno nam je da po okončanju ovog procesa dobijemo prostor za otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Adis Hasaković, portparol As Group.

Grupacija "As" kupila "Klas""Klas" je zvanično postao dio najveće prehrambene grupacije "As" Jelah. Naime, privatna firma „AS Group“ iz Tešnja, u vlasništvu porodice Hrvić, preuzela je 43 posto dionica sarajevskog "Klasa" u posjedu porodice Selimović.

Ovom akvizicijom "As" je učvrstio svoju poziciju lidera u prehrambenoj industriji BiH, a plan im je pozicionirati se među top pet prehrambenih grupacija u regiji.

Na ovaj način uspješno je okončana jedna od najvećih poslijeratnih akvizicija u prehrambenoj industriji BiH. Transakcija je obavljena posredstvom Sarajevske berze, a cijela finansijska operacija tešanjsku firmu je koštala 14 miliona KM.

“Akvizicija Klasa je jedan od strateških koraka As Group u ostvarenju cilja ulaska među pet najvećih prehrambenih industrija u regiji. To je dodatni doprinos domaćoj proizvodnji i zato su svi naši resursi usmjereni na zajedničku dobrobit. Važno nam je da po okončanju ovog procesa dobijemo prostor za otvaranje novih radnih mjesta", rekao je za TV1 Adis Hasaković, portparol As Group.

U ovoj brzorastućoj grupaciji već radi 1.600 radnika, a nakon preuzimanja sarajevskog "Klasa", ukupan broj uposlenih radnika premašit će 2.700 što će tešanjskoj grupaciji osigurati lidersku poziciju u prehrambenoj industriji cijele BiH.

Vjeruju da će preuzimanjem Klasa, koji spada među najbolje bosanskohercegovačke brendove, sa 114 godina poslovanja u prehrambenoj industriji, velikim pekarskim znanjem i kvalitetom proizvoda, ojačati konkurentnost na regionalnom tržištu i što je najvažnije ojačati domaću proizvodnju.

"Mi ćemo dati zamjac cijeloj industriji, jer ćemo ukrupniti kooperante, osigurati siguran otkup, otvoriti nova radna mjesta", dodao je Hasaković.

Ovo je osma akvizicija Grupacije As. Pod svoje okrilje ova bh. grupacija je već stavila vodeće kompanije iz prehrambene i tekstilne industrije, ali i trgovine. Samo prošle godine izvezeno je hrane u vrijednosti od oko 10 miliona KM u 22 zemlje svijeta, na četiri kontinenta. Prošle godine As je preuzeo liderstvo u proizvodnji keksa u Bosni i Hercegovini i zabilježio stopostotno povećanje broja radnih mjesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik